­

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie Verhoeve & Zonneveld

logos def

copd noordwijkerhout

Een beweegprogramma voor mensen met luchtwegproblemen, kortweg COPD.

De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). In Nederland heeft 2% van alle mensen de diagnose COPD. De ziekte komt vooral veel voor bij ouderen (17% van de mensen boven de 80 jaar heeft COPD). Er komen in Nederland, net zoals in de rest van de wereld, alsmaar mensen met COPD bij.

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen welke de luchtwegen vernauwd. Deze begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden.

Verreweg de belangrijkste oorzaak van COPD is (mee)roken, dit veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Langdurig werken in een omgeving veel stofdeeltjes in de lucht kan ook tot een ontsteking leiden. De beschadiging van het slijmvlies verergert geleidelijk waardoor de klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden. Verder kan erfelijkheid ook een rol spelen.

Het beweegprogramma is bedoeld voor mensen die vanwege een longaandoening beperkt worden in hun dagelijks leven. Veel hoesten en piepende ademhaling of kortademigheid kunnen wijzen op een longaandoening. Hierdoor kan men moeite hebben met bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, het huishouden, hobby of werk. Ook kan iemand zich somber, opstandig of onzeker voelen.

Het beweegprogramma leert u om uw mogelijkheden te ontdekken en met uw beperkingen om te gaan.

Voorafgaand aan het programma brengen wij eerst uw mogelijkheden en wensen in kaart. Dit gebeurt door middel van gesprekken en onderzoeken, zoals een fietstest.Aan de hand hiervan bepalen we in gezamenlijk overleg uw persoonlijk doelen. Die vormen de basis voor uw revalidatieprogramma "op maat".

Het beweegprogramma bestaat uit individuele begeleiding en trainingen in groepsverband. Tijdens de trainingen verbetert u uw conditie en leert u met uw longaandoening omgaan tijdens lichamelijke inspanning. Zo kunt u naar eigen vermogen meedoen aan de verschillende bewegingsactiviteiten. Door het gezamenlijk revalideren, leert u van elkaars ervaringen. Het programma duurt gemiddeld drie maanden. Tijdens de revalidatie wordt u begeleid door een ervaren, in COPD opgeleid, fysiotherapeut. Afhankelijk van uw situatie wordt overleg gepleegd met longarts, huisarts of praktijkondersteuner.

Privacyverklaring

© Fysiotherapie Verhoeve & Zonneveld

­