­

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie Verhoeve & Zonneveld

logos def

hartrevalidatie noordwijkerhout

Speciaal voor mensen die in het verleden een hartinfarct hebben gehad of die een bypass operatie, dotteringreep, PCI of hartklepoperatie hebben ondergaan, is het beweegprogramma voor mensen met hartaandoeningen ontwikkeld.

Het hart is het belangrijkste orgaan van ons lichaam. Het hart is een holle spier, ongeveer zo groot als een vuist en gevuld met bloed. Het ligt tussen beide longen voor in de borstholte, iets links achter het borstbeen. De taak van dit orgaan is om bloed door het lichaam te pompen. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen, die als brandstof dienen voor alle spieren en organen in het lichaam. Bij een volwassene pompt het hart in rust ongeveer 60 tot 70 keer per minuut bloed het lichaam in. Per minuut wordt er zo'n vier tot vijf liter bloed rondgepompt. Het hart is opgedeeld in een rechter- en linker helft. Elke helft bestaat weer uit twee delen: een boezem en een kamer. In beide gevallen komt het bloed in de boezem binnen. De boezems pompen het bloed verder naar de kamers. Tussen de boezems en de kamers, en tussen de kamers en slagaders zitten kleppen. Deze kleppen voorkomen dat het bloed de verkeerde kant opstroomt. Vanuit de rechterkamer gaat het bloed naar de kleine bloedsomloop. De linkerkamer is het startpunt voor de grote bloedsomloop.

De kleine bloedsomloop begint in de rechterkamer van het hart, loopt via de longen om vervolgens weer in het hart te eindigen. Deze bloedsomloop zorgt ervoor dat zuurstof in het bloed wordt opgenomen en koolzuur in de longen wordt afgegeven. De grote bloedsomloop start in de linkerkamer van het hart. Van daaruit pompt het hart het bloed via de grote lichaamsslagader, ook wel aorta genoemd, het lichaam in. Het lijf neemt de zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed op. Tegelijkertijd geeft het lichaam afvalstoffen af aan het bloed. Deze verdwijnen via de urine en de ontlasting. De grote bloedsomloop eindigt weer bij het hart. Het hart heeft natuurlijk ook zelf zuurstof en voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Daar zorgen twee kransslagaders voor. Deze kransslagaders zijn zijtakken van de grote lichaamsader en heten zo omdat ze als een soort krans om het hart heenlopen. Met het hart kan wel eens wat misgaan, stelt één van de hartchirurgen van de nieuwe hartkliniek in Enschede. Per jaar worden er in Nederland 230.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen voor hart- en vaatziekten. Hoe deze ziekten ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Maar we weten wel dat een ongezonde leefstijl als roken, ongezonde voeding en onvoldoende beweging de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Nicotine tast bijvoorbeeld de wanden van de bloedvaten aan. Ook kan een ongezonde leefstijl leiden tot risicofactoren als een te hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte en overgewicht.

Het beweegprogramma wordt opgesteld aan de hand van de wensen van de patiënt en individuele trainingsdoelen:

  • Het ontwikkelen en onderhouden van een actieve leefstijl.
  • Het vergroten van het maximale aerobe uithoudingsvermogen.
  • Het vergroten van de kracht van lokale spiergroepen en het spieruithoudingsvermogen.
  • Gewichtsvermindering, bestrijden van hoge bloeddruk en verlagen van een verhoogde cholesterolspiegel.
  • Functioneel trainen.
  • Het herwinnen van zelfvertrouwen.

Het grootste deel van de revalidatie omvat de lichamelijke (fysieke) training. Deze heeft niet alleen tot doel uw conditie te verbeteren, maar ook het vertrouwen in uw fysieke functioneren te herwinnen; kortom uw grenzen te leren kennen. De training is twee keer per week en duurt per keer ongeveer 5 kwartier.

Tijdens de revalidatie wordt u begeleid door een ervaren, in hartrevalidatie opgeleide, fysiotherapeut. Afhankelijk van uw situatie wordt overleg gepleegd met cardioloog, huisarts of praktijkondersteuner.

Privacyverklaring

© Fysiotherapie Verhoeve & Zonneveld

­